Tarih: 03.01.2022 12:25

İran´dan Resmi Açıklama: Roketimizin Yükleri Yörüngeye Oturmadı

Facebook Twitter Linked-in

 

Savunma bakanlığı sözcüsü devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, İran´ın perşembe günü uzaya fırlattığı roketin gerekli hıza ulaşamamasından ötürü üç yükünü yörüngeye oturtmayı başaramadığını söyledi.

2015 nükleer anlaşmasını kurtarmak için Avusturya´da yapılan dolaylı ABD-İran görüşmeleri sırasında ortaya çıkan fırlatma girişimi ABD, Almanya ve Fransa´dan eleştiri aldı.

“Bir yükün yörüngeye girmesi için 7.600 [metre/saniye] üzerindeki hızlara ulaşması gerekiyor. Sözcü AhmedHosseini, devlet televizyonunda yayınlanan ve cuma günü internette yayınlanan fırlatma aracıyla ilgili bir belgeselde, 7.350´ye ulaştık' dedi.

Perşembe günü Hosseini, cihazların yörüngeye ulaşıp ulaşmadığını netleştirmedi, ancak fırlatmanın, uyduları yörüngeye yerleştirme girişimlerinden önce bir test olduğunu öne sürdü.

Orta Doğu´daki en büyük füze programlarından birine sahip olan İran, teknik sorunlar nedeniyle son birkaç yılda birkaç başarısız uydu fırlatması yaşadı.

Washington, İran´ın uzay fırlatma araçları geliştirmesinden endişe duyduğunu söyledi ve bir Alman diplomat, Berlin´in İran´ı uzaya uydu fırlatma roketleri göndermeyi durdurmaya çağırdığını ve bunların Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararını ihlal ettiklerini de sözlerine ekledi.

Fransa cuma günü yaptığı açıklamada, uzaya üç araştırma cihazı göndermeyi amaçlayan roket fırlatmasının BM kurallarını ihlal ettiğini ve dünya güçleriyle nükleer müzakereler ilerlerken 'daha da üzücü' olduğunu söyledi.

Fransız dışişleri bakanlığı, 'Bu faaliyetler, Viyana´daki nükleer müzakerelerde ilerleme kaydettiğimiz bir zamanda ortaya çıktıkça daha da üzücü' dedi.

İran´a, uzay fırlatıcıları da dahil olmak üzere nükleer silah taşıyabilecek şekilde tasarlanmış daha fazla balistik füze fırlatmamaya çağırıyoruz.'

Tahran, uzay faaliyetinin balistik füze gelişimi için bir kılıf olduğunu veya bir BM kararını ihlal ettiğini reddediyor.

Kaynak: Reuters




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —